;

Strokovna ekskurzija v Linz

Strokovna ekskurzija v Linz

12. 10. 2021 06:00 13. 10. 2021 00:00
Linz, ,

Opis dogodka

Vabljeni na strokovno ekskurzijo v Linz, glavno mesto avstrijske dežele Zgornje Avstrije, ki je tudi prestolnica umetnosti in elektronike.

Program

Prijava na dogodek

Prijave za ta dogodek so se že zaključile

Podroben opis dogodka

Linz – iz industrijskega mesta v uspešno mesto prihodnosti in sodobne tehnologije


Glavno mesto avstrijske zvezne dežele Zgornje Avstrije šteje manj kot 200.000 prebivalcev in je tretje največje avstrijsko mesto. Mesto so ustanovili Rimljani, ki so ga imenovali Lentia, najverjetneje po keltskem imenu za zavoj – lentos, ki ga je naredila Donava. Linz je bil med letoma 1489 in 1493 prestolnica Svetega rimskega cesarstva. V 19. stoletju so tod po Donavi pripluli prvi parniki, mesto dobi tudi železnico z največjim nagibom na svetu, ki danes velja za najstarejšo ohranjeno na svetu. Leta 1979 je Linz začel postajati prestolnica umetnosti in tehnologije, rodila se je Ars Electronica. V 21. stoletju mesto postane evropska prestolnica kulture, kar je dalo mestu povsem novo podobo, saj se je iz sivega industrijskega mesta načrtno prelevilo v uspešno kulturno in tehnološko metropolo. Mesto sta zaznamovala dva moža: nemški astronom Johannes Kepler in skladatelj Anton Josef Bruckner. Kepler, po katerem se imenuje tudi univerza, se je v mestu več let posvečal študiju matematike. Bruckner pa je v mestu kot cerkveni organist živel med letoma 1855 in 1868.


1. dan, torek, 12. 10. 2021: Ljubljana - Linz
Odhod avtobusa ob 6. uri s parkirišča P+R Dolgi most v Ljubljani. Vožnja z vmesnimi postanki mimo Gradca in Welsa do Linza, živahnega in modernega mesta ob Donavi, prestolnice dežele Zgornje Avstrije. Staro mestno jedro očara s številnimi renesančnimi zgradbami. Pričakujeta vas obsežna Deželna hiša in l. 1509 zgrajena stara mestna hiša s svojim ličnim arkadnim dvoriščem. V trinadstropni Mozartovi hiši je Wolfgang Amadeus leta 1783 skomponiral svojo „Linško simfonijo". Legenda pravi, da naj bi v hiši Kremsmünsterhaus leta 1493 umrl cesar Friedrich III., čigar srce in drobovje je pokopano v romanski mestni župnijski cerkvi. Stolna cerkev (Nova katedrala) velja za največjo cerkev v Avstriji in lahko sprejme do 20.000 vernikov. V zgodovinskem jedru mesta je tudi grad, v katerem je največji multidisciplinarni muzej Avstrije z razstavami s številnih področij. Imeli boste tudi nekaj prostega časa za kosilo in za individualno odkrivanje mesta. V popoldanskem času vožnja z ladjico po Donavi. Namestitev v hotelu in prenočevanje.


2. dan, sreda, 13. 10. 2021: Linz – Ljubljana
Po zajtrku si bomo ogledali Ars Electronica Center - Muzej prihodnosti in tehnologije. Gre za center sodobne virtualne realnosti in novih tehnologij, ki ima veliko prikazov s področja naravoslovja. V sklopu centra si lahko ogledamo še laboratorij zvoka, možganov, kloniranje, delovanje stereo vida, slikate si lahko mrežnico in sliko pošljete domov po elektronski pošti, razvoj Linza skozi stoletja, najnovejši poskusi v Cernu, 3D modeliranje, največ obiskovalcev pa pritegne 3D predstavitev vesolja. Po ogledu prosto za individualno odkrivanje mesta oz. čas za kosilo. Popoldne se bomo podali na hrib Pöstlingberg, do katerega se lahko pripeljemo z najstrmejšo tirno gorsko železnico v Evropi. Tam nas bo pričakala razgledna terasa, ki omogoča čudovit pogled na mesto, romarska bazilika in Grottenbahn, postavljen davnega leta 1906, v katerem se s pomočjo vlakca lahko podate v nostalgični svet pravljic. Pred vrnitvijo domov pa predlagamo, da poskusite še največjo kulinarično posebnost mesta - linško torto. Njen recept je bil leta 1696 zapisan v stari kuharski knjigi in velja za najstarejši tovrstni recept na svetu. Prodajajo jih povsod, vendar boste originalno lahko poskusili le v slaščičarni Jindrak. Predvidoma ob 17. uri povratek proti domu s prihodom v Ljubljano okrog 23. ure.

Cena strokovne ekskurzije: 174,90 €. Soudeležba ravnatelja, pogodbenika Ravnateljskega servisa, znaša 50 €, razliko plača Ravnateljski servis.
Znesek boste poravnali Ravnateljskemu servisu na podlagi prejetega računa.

Z vsake šole se lahko prijavi le ena oseba.

Menjava udeleženca je možna do dveh tednov pred odhodom. Če se prijavljeni ekskurzije ne udeleži, zavod poravna celoten znesek strokovne ekskurzije.

Možno je vplačilo odstopnine v višini 10,49 € za primer odpovedi, ki jo do roka za prijavo najavite na e-naslov http://www.ravnateljski-servis.com/portal/seminarji/. V tem primeru zamenjava oseb ni možna. 

Število udeležencev je 49.


Rok prijave: 13. 9. 2021 do 10. ure.


Cena strokovne ekskurzije vključuje: avtobusni prevoz po programu, nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v dvoposteljnih sobah, vstopnina z vodenjem po Ars Electronica Centru, vožnja z ladjico po Donavi, enosmerna vozovnica za gorsko železnico, zunanje oglede, spremstvo in organizacijo ekskurzije.

Doplačila po želji: enoposteljna soba 55 €, priporočamo odstopnino 10,49 €, ki jo poravnate s prvim obrokom, če se zanjo odločite.

Vstop v Avstrijo (posodobljeno 1. 6. 2021)
Od 19.5.2021 je v Avstrijo mogoče vstopiti brez obveznosti nastopa karantene, v kolikor predložite enega od naslednjih potrdil (t.i.3G potrdila):
1. potrdilo o cepljenju
2. potrdilo o prebolelosti COVID-19 ali pa
3. potrdilo o negativnem hitrem (48 ur od odvzema brisa) ali PCR (72 ur od odvzema brisa) testu.
Udeleženci morajo spoštovati in na svoje stroške urediti vse potrebno za nemoteno prehajanje državne meje. Več informacij najdete na https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/ in https://www.austria.info/si/storitve-dejstva/varnostne-smernice.


Dodatne informacije: Twin • Zemljemerska ulica 12 • 1000 Ljubljana
Tel. 040 187 831 • e-pošta: info@twintur.com